ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΦΩΣΗ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ PILATES

 

Η πολύωρη καθιστική στάση στην καθημερινότητα συχνά επηρρεάζει την σπονδυλική στήλη κ δημιουργεί διάφορες παθολογίες όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία, αρθρίτιδες, κήλες, αλλά και τάση κύφωσης. Ο εντοπισμός κ ο προσδιορισμός των δομικών ανισορροπιών στην σπονδυλική στήλη γίνεται με την αξιολόγηση overhead squat (κάθισμα με χέρια πίσω από το κεφάλι), κ η διαχείριση της βελτίωσης κ επαναφοράς της ορθοσωμίας επιτυγχάνεται με το κατάλληλο ασκησιολόγιο Pilates.


Η  σπονδυλική στήλη ανατομικά παρουσιάζει μια φυσιολογική κύρτωση. Η αύξηση της καμπύλης με κύρτωση προς τα μπροστά είναι η παθολογική κατάσταση που ονομάζεται κύφωση  και αποτελεί μαζί με την λόρδωση και την σκολίωση τις παθολογικές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης. Αίτιά τους είναι η κακή στάση του σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παθολογικά προβλήματα, έλλειψη άσκησης,  εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ή και φυσιολογικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου (π.χ λόγω οστεοπόρωσης). Κατά πλειοψηφία  η κύφωση εμφανίζεται στο θωρακικό επίπεδο και συμπαρασύρει την κάτω αυχενική μοίρα. Τα συμπτώματα είναι πόνος στην πλάτη, ενοχλήσεις στον αυχένα, πίεση στη μέση  και στους καρπούς.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση με εξειδικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα Pilates μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ενοχλήσεων.   


Το Pilates βοηθάει στην ανακούφιση, την αποσυμφόρηση, την αποκατάσταση κ την βελτίωση της κύφωσης :

  • ενδυναμώνοντας τους μύες γύρω από την σπονδυλική στήλη βοηθώντας στην μείωση της καταπόνησης κ στην βελτίωση της λειτουργικότητας, προσφέροντας ζωτική υποστήριξη στις αρθρώσεις που επηρρεάζουν την στήριξη του κορμού,

  • σταθεροποιώντας κ βελτιώνοντας την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο επιβάρυνσης κ ενισχύοντας την συνολική κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης,

  • βελτιώνοντας την ευελιξία, την ευκαμψία των αρθρώσεων, καταπολεμώντας την ακαμψία, προσφέροντας έλεγχο του εύρους κινήσεων της πλάτης, προάγοντας καλύτερη υγεία αρθρώσεων κ δύναμης κοιλιακών μυών.


Οι ασκήσεις κινητικότητας, συγκράτησης των υπερδραστήριων μυών με foam roller πριν από την διάταση κ η ενεργοποίησή τους μέσω μυικής σύσπασης, συμβάλλουν στην διόρθωση της κυφωτικής στάσης.


ΑΣΚΗΣΗ 1


Από όρθια θέση με ελαφρά λυγισμένα γόνατα, ευθεία σπονδυλική στήλη, κεφάλι κ πλάτη στον τοίχο, ανέβασε με εισπνοή τα χέρια προς τα επάνω κρατώντας αγκώνες κ καρπούς σε επαφή με τον τοίχο. Με εκπνοή επέστρεψε στην αρχική θέση κ επανέλαβε 20 φορές..


ΑΣΚΗΣΗ 2


Από όρθια θέση με ευθεία σπονδυλική στήλη κ με τα χέρια μπροστά, σήκωσε με εισπνοή το ένα πόδι κρατώντας το ίσιο κ προσπάθησε να το πλησιάσεις στο αντίθετο χέρι. Με εκπνοή χαμήλωσέ το κάτω κ επανέλαβε εναλλάξ 15 φορές.


ΑΣΚΗΣΗ 3


Από τετραποδική θέση στο έδαφος κ με χέρια λυγισμένα στους αγκώνες, σύρε με εισπνοή το δεξί χέρι μπροστά μέχρι να έρθει σε ευθεία ο βραχίονας κ η παλάμη να κοιτάξει προς τα επάνω. Επέστρεψε με εκπνοή στην αρχική κ επανέλαβε 15 φορές στην κάθε πλευρά.


ΑΣΚΗΣΗ 4


Στο έδαφος σε ύπτια θέση με λυγισμένα γόνατα στο πλάτος της λεκάνης,τα χέρια στο πλάι με παλάμες προς τα επάνω, σήκωσε με εισπνοή την λεκάνη ψηλά μέχρι να ευθυγραμμίσεις γόνατα, γοφούς κ ώμους κ χέρια προς τα πίσω. Με εκπνοή χαμήλωσε στην αρχική θέση κ επανέλαβε αρθρωτά για 20 φορές.





Σχόλια