PILATES : ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

 

Η ιδανική επιλογή άσκησης που υποστηρίζει υγιή μοτίβα κίνησης, φθάνοντας παράλληλα στην εκγύμναση των βαθύτερων στοιβάδων των μυών, βάσει επιστημονικών ερευνών που το επαληθεύουν, είναι το Pilates.


Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 στο "Archives of Physical Medicine & Rehabilitation", παρουσίασε την βελτίωση της ευελιξίας κ σωματικής σύνθεσης των συμμετεχόντων που εξασκήθηκαν με πρόγραμμα Pilates σε διάρκεια μόλις 6 εβδομάδων.


Επίσης μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο "Journal of Strength & Conditioning Research", έδειξε την συμβολή του Pilates στην βελτίωση της ισορροπίας κ της μυικής αντοχής, με τους συμμετέχοντες να παρατηρούν σημαντική ορθοσωμία, συνολική ευεξία κ μείωση πόνων.


Το 2012 το "Complementary Therapies in Medicine" δημοσίευσε την ευεργετική επίδραση του Pilates σε αθλητές έως κ σε ηλικιωμένους, με συμβολή στην πρόληψη κ στην διαχείρηση μυοσκελετικών θεμάτων.


Η επαναστατική για την εποχή του προσέγγιση κ οι τεχνικές που ανέπτυξε ο Joseph Pilates, στις αρχές του 20ου αιώνα, που πίστευε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας, τον οδήγησαν στην δημιουργία της μεθόδου που αρχικά ονόμασε Contrology.

Με στόχο την αφομοίωσή της στην καθημερινότητά μας μέσω σωματικής, πνευματικής κ ψυχικής ισορροπίας, ο ίδιος έλεγε “είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη”.


Μια απόλυτα ασφαλής προπόνηση με έλεγχο κ ροή, με έμφαση στην συμμετρική στάση σώματος κ την στήριξή του, στην μυική τόνωση, στην αύξηση της ισορροπίας κ του συντονισμού, της αντοχής κ της ευελιξίας.


Επίσης βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος, την ρύθμιση της πίεσης κ της χοληστερόλης. Τονώνει τον μεταβολισμό κ την μυική μάζα που είναι πιο δραστική από την λιπώδη μάζα στην καύση θερμίδων, μειώνει το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό έως κ 72 ώρες μετά την άσκηση. Η εικόνα του σώματος βελτιώνεται, καθώς οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λίπος κ μειώνουν τον σωματικό όγκο.


Οι μυικές συσπάσεις που ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα για την πραγματοποίηση απλών ή δυναμικών κινήσεων, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες κ η κινητικότητα των μυών, υποστηρίζουν καλύτερα το σώμα μέσω της πρακτικής εξάσκησης της μεθόδου Pilates.


Οι βασικές αρχές του Pilates :


Αναπνοή, Κέντρο, Ροή, Έλεγχος, Ακρίβεια, Συγκέντρωση,


σε συνδυασμό με τις προσωπικές ανάγκες κ ιδιαιτερότητες του ασκούμενου κ με την απαραίτητη κινησιολογική ανάλυση, οδηγούν στην δημιουργία κ στην επιλογή του κατάλληλου σχεδιασμού ενός ατομικού προγράμματος.


Ξεκίνησε με το παρακάτω πρόγραμμα Pilates :


ΑΣΚΗΣΗ 1


Από όρθια θέση με παράλληλα πόδια κλειστά κ με ένα λάστιχο στα χέρια με λυγισμένους αγκώνες κ ανοιχτό, λύγισε με εισπνοή το ένα πόδι μέχρι να σηκωθεί κ κράτησε την ισορροπία σου στο άλλο. Κράτησε το λάστιχο μόνο με το χέρι του ποδιού που λύγισες, τέντωσε το άλλο στην ευθεία του ποδιού που πατάει κάτω κ με εκπνοή επέστρεψε με δύο χέρια να κρατούν το λάστιχο ανοιχτό. Ολοκλήρωσε 15 επαναλήψεις στην κάθε πλευρά.





ΑΣΚΗΣΗ 2


Από όρθια θέση κ σταθερό άνοιγμα ποδιών όσο της λεκάνης, με χέρια τεντωμένα μπροστά, λύγισε τα γόνατα κ κατέβα εκπνέοντας μέχρι να ακουμπήσουν οι παλάμες όσο πιο κάτω μπορείς. Επέστρεψε στην αρχική θέση με εισπνοή κ επανέλαβε 15 φορές.



ΑΣΚΗΣΗ 3


Σε ύπτια θέση στο έδαφος με χέρια να κρατούν το κεφάλι σε κάμψη κ με τα πόδια κάθετα τεντωμένα επάνω, εκτέλεσε με εισπνοή κ χαμηλώνοντας εναλλάξ απαγωγές ποδιών. Με εκπνοή επέστρεψε στην αρχική κ εκτέλεσε 20 ζευγάρια.


ΑΣΚΗΣΗ 4


Κάθησε στο έδαφος με κλίση προς τα πίσω με παλάμες κ λίγο λυγισμένους αγκώνες, να σε κρατούν. Τέντωσε τα πόδια μπροστά κ άρχισε με εισπνοή να διαγράφεις κύκλο μπροστά στο ύψος του θώρακα με τα πέλματα, σε διάμετρο που ελέγχεις την μέση κ ολοκλήρωσε τον κύκλο εκπνέοντας. Εκτέλεσε 10 δεξιόστροφες κ 10 αριστερόστροφες επαναλήψεις.


Σχόλια